Как антидепресантите могат да повлияят на наддаването на тегло?

Антидепресанти са третият най -често предписани лекарства в Съединените щати и се приемат от 11 процента от американците на възраст 12 години.

Наддаването на тегло е един от потенциалните странични ефекти на употребата на антидепресанти, като някои източници изчисляват, че 25 процента от хората, които използват антидепресанти, изпитват увеличаване на теглото.

Въпреки че реакциите на специфични антидепресанти варират между индивидите, някои антидепресанти на лекарства е по -вероятно да доведе до наддаване на тегло от другите.

Тази статия разглежда връзката между наддаването на тегло и употребата на антидепресанти.

никозеро таблетки цена Каква е връзката?

Експертите не разбират напълно защо антидепресантите водят до наддаване на тегло при някои хора. Една от теорията е, че може да се повлияят както на метаболизма, така и нивата на глада.

Също така, самата депресия може да причини наддаване на тегло при някои хора и загуба на тегло в други.

Антидепресанти пречат на серотонина, The Невротрансмитер, който регулира тревожността и настроението, като същевременно контролира апетита. По-специално, тези промени могат да увеличат желанието за богати на въглехидрати храни, като хляб, макаронени изделия и десерти.

Когато хората са депресирани, апетитите им са засегнати. При някои хора това може да ги направи гладни, докато други губят апетита си. Може да се окаже, че когато антидепресантите влизат в сила, обичайният апетит на някого се връща и това оказва влияние върху теглото им.

също трябва да се отбележи, че депресията може да доведе до умора и бездействие и липса на физическа Активността може да причини наддаване на тегло.

Ако човек изпитва наддаване на тегло, докато приема антидепресанти, това може да е индикация, че лекарството не се бори ефективно с депресията им.

Видове, които могат да причинят видове, които могат да причинят видове, които могат да причинят видове, които могат да причинят, че могат Наддаване на тегло

Следните антидепресантни лекарства могат да доведат до наддаване на тегло:

трициклични антидепресанти (TCAs)

Известни също като циклични антидепресанти, TCAs са Някои от най -ранните форми на антидепресантни лекарства.

Те не се предписват толкова често, колкото по -модерни форми на антидепресанти, тъй като могат да причинят повече странични ефекти, включително наддаване на тегло. По -старите изследвания показват, че прекомерното наддаване на тегло е причинило много потребители да се откажат от лечението с TCA.

Въпреки това цикличните антидепресанти могат да бъдат ефективни, особено за някои хора, които не реагират на други лечения.

Примери на TCAs са:

 • Амитриптилин (Elavil)
 • Амоксапин
 • Дезипрамин (Норпрамин)
 • Доксепин (адапин)
 • imipramine (Tofranil-PM)
 • nortriptyline (Pamelor)
 • protriptyline (Vivactil)
 • trimipramine (Surmontil)

Инхибиторите на моноаминооксидазата (MAOI)

MAOI са друг ранен клас антидепресанти и обикновено са заменени от по -нови антидепресантни лекарства. Макар и ефективни, те са склонни да причиняват наддаване на тегло и няколко други нежелани реакции.

В допълнение, хората, които приемат Маоа, може да се наложи да ограничат диетите си, тъй като тези лекарства могат да причинят повишени нива на кръвно налягане, когато се приемат с някои храни и лекарства.

Въпреки това, MAOI помагат за облекчаване на депресията при някои хора, които не виждат подобрения с други лекарства.

Видове Маоа, които могат да доведат до наддаване на тегло, включват:

 • Изокарбоксазид (Marphan)
 • Фенелзин (Нардил)
 • Транилципромин (Парнат)

Един тип MAOI, наречен селегилин ( EMSAM), локално лечение, което се прилага върху кожата като пластир, е свързано с загуба на тегло при някои потребители.

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI)

Най -често най -често Предписаната форма на антидепресантно лекарство, селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI) са свързани с загуба на тегло при краткосрочна употреба, но могат да причинят наддаване на тегло, когато се използват дългосрочно.

Често използваните SSRI включват:

 • citalopram (celexa)
 • Флуоксетин (прозак)
 • Пароксетин (Бридел, Паксил, Пексева)
 • Сертралин (Zoloft)

Въпреки това, наддаването на тегло, свързано с SSRIS, зависи от продължителността на времето, в което се приема, както и от типа. Например, Paroxetine е най -вероятно да доведе до наддаване на тегло, докато сертралинът е най -малко вероятно.

Според проучване от 2017 г., SSRI са свързани с наддаване на тегло, когато потребителите се занимават с „нездравословно поведение“, като например, като например, като например, като потребителите, участващи в „нездравословно поведение“, като например Яденето на стандартна западна диета, липса на упражнения и употреба на тютюн.

Атипични антидепресанти

Един тип атипичен антидепресант, наречен миртазапин (Remeron), е свързан както с повишен апетит, така и с наддаване на тегло. По -малко вероятно е обаче, отколкото TCAs да причинят наддаване на тегло.

Други видове антидепресанти

Не всички антидепресанти причиняват наддаване на тегло, а някои причиняват по -малко наддаване на тегло от други често предписани лекарства.

Antidepressants associated with lower levels of weight gain include:

 • desvenlafaxine (Pristiq)
 • escitalopram (Cipralex, Lexapro)
 • левомилнаципран (Fetzima)
 • Нефазодон (Serzone)
 • Венлафаксин (Effexor)
 • Venlafaxine ER (Effexor XR)
 • Вилазодон ( Viibryd)
 • Вортиоксетин (Trintellix)

Ако се използва в краткосрочен план от по-малко от 6 месеца, следните SSRI е малко вероятно да причинят наддаване на тегло:

 • citalopram (celexa)
 • Флуоксетин (прозак)
 • Сертралин (Zoloft)

Всъщност някои лекарства Използвани за лечение на депресия са свързани с загуба на тегло, включително:

 • Бупропион (аплеензин, forfivo, wellbutrin)
 • Дулоксетин (Cymbalta)
 • Селегилин (EMSAM)

Какво да попитате лекар

Важно е да потърсите помощ за депресия, а антидепресантите са a Високо ефективно лечение за много хора. Хората обаче трябва да обсъждат страничните ефекти на антидепресантните лекарства със своя лекар, преди да започнат лечение, така че да знаят какво да очакват.

Хората, които вече приемат антидепресанти, трябва да уведомят лекар, ако изпитват нежелани реакции, включително наддаване на тегло.

Ако човек почувства, че ползите от лекарствата, като например да могат да управляват депресията, превишават страничните ефекти, лекарят може да ги посъветва да се справят с всякакви тегло чрез промени в диетата и повече физическа активност.

Изследванията предполагат, че упражненията могат да подобрят настроението и да намалят депресията. Освен това може да е полезно да се консултирате с диетолог, за да излезете с подходящ план за хранене, който няма да повлияе неблагоприятно на нечие лечение.

Човек също може да говори с лекаря си за коригиране на дозата или превключване на друг антидепресант за намаляване на страничните ефекти и управление на теглото. Понякога дори преминаването към друг антидепресант в същия клас лекарства може да намали симптомите.

Важно е да не приемате лекарства или добавки за отслабване, без първо да се консултирате с лекар, тъй като те биха могли да пречат на антидепресантите.

Takeaway

Докато някои антидепресанти водят до наддаване на тегло при някои хора, те са ефективно лечение за много хора с депресия.

Хората, приемащи антидепресанти, трябва да говорят, трябва да говорят на своя лекар за всякакви странични ефекти, които изпитват, включително наддаване на тегло. За много хора управлението на депресията ще има приоритет пред отслабването.

За някои хора се занимават с по -здравословен начин на живот във връзка с употребата на антидепресанти или преминаването към друго лекарство за антидепресант може да обърне увеличаването на теглото.

Човек винаги трябва да се консултира с лекар, преди да прави промени в лекарства, диета и нива на физическа активност.

 • Психично здраве
 • Затлъстяване/загуба на тегло /Фитнес

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents